29 Haziran 2009 Pazartesi

Muhasebe 4

27) Mali tablolar nedir ve nasıl elde edilir?



İşletmenin nasıl yönetildiği ile ilgili olan taraflara, işletme ile ilişkili olarak verecekleri kararlarda yararlanabilecekleri doğru, adil ve anlaşılabilir bilgiler iletmek olduğunu ve muhasebenin bu amacına birbirini izleyen iki işlevini gerçekleştirerek ulaştığıdır.



Muhasebenin birinci işlevi sonunda elde edilen ve özetlenmiş bilgileri içeren mali tablolar, ilgili oldukları konuyu ve duruma ilişkin unsurları çeşitli ve parasal tutarların birer dökümü, birer listesidir.



Mali tablolarda bir döküm, bir liste halinde sıralanan varlıkların, sermaye ve borçların çeşidi ve onlara ait büyüklüklerin farklı açılardan anlamlarının ve birbirleri ile ilişkilerinin araştırılması, mevcut durumun analizi ve olması gerekenle karşılaştırılarak yorumlanması sonucunda üretilen bilgilerin ilgili taraflara iletilmesi, onların kararlarında kullanabilecekleri verileri elde etmesine olanak sağlar.



Mali tablolar belirli bir süre içinde oluşan mali nitelikteki olayların işletmenin varlıklarının ve kaynaklarının unsurlarında yarattığı değişimlerin bir özetidir.



28) Muhasebe de kaç mali tablo vardır?



Bilanço tablosu

Gelir tablosu



29) Mali tablolar ne zaman hazırlanmalıdır?



Planlama, ölçme ve kontrol işlevlerinin gerçekleştirilebilmesi ve bunların sağlıklı sonuç verebilmesi için aslında devamlılık (süreklilik) gösteren işletme faaliyetlerinin belirli aralıklar (zaman kesitleri) itibariyle kesilmiş sayılmasını gerekli kılar.



Bu da işletme faaliyetleri sonuçlarını belirli zaman kesitini ifade eden belirli bir dönem itibariyle görülmesi, ölçülmesi ve kontrol edilmesi demektir.



Dönem, yönetiminin başarısı için, ileriye yönelik kararların alınması gerekli olduğundan, faaliyetlerin sürekli olma özelliğine rağmen, ara ara kesildiği varsayılarak ölçme, kontrol planlama işlevlerine imkan veren eşit uzunluktaki sürelerdir.



Dönem bir yıl (12 ay) olarak kabul edilir. bu sürenin başlama ve bitiş tarihleri, işin türü nedeniyle özellik taşımıyorsa dönem takvim yılıdır.



Takvim yılı 1 ocak'ta başlar 31 aralık'ta biter.



Yani muhasebe ikinci işlevi ile birinci işlevi sonunda ulaşılan bilgileri çözümlediğine ve yorumladığına göre ilgili taraflara birinci işleve paralel olarak bir dönem içindeki mali nitelikli olayların sonucu hakkında bilgi iletir.



Ticari bir işletmenin normal faaliyetlerini yerine getirirken elindeki serbest olarak kullanabileceği varlıkların (örneğin paranın) stoklara (mala), stokların satılıp (satış kredili ise önce alacaklara) sonra gene serbest olarak kullanabileceği para şekline



para > mal > alacak > faaliyet döngüsü



30) Bilanço nedir?



İşletmenin belli bir tarihteki mali durumunu gösteren bir mali tablodur.



VARLIKLAR = SERMAYE + BORÇLAR